Var tredje svensk vet inte att hushållspapper inte ska spolas ner i toaletten. Det visar en undersökning från Svenskt Vatten. Foto: TT

Tonvis med material ”fulspolas” ner i toaletten

Publicerad

I dag, söndag, är det Världstoalettdagen. Då uppmärksammas bland annat hur mycket felaktigt material som spolas ner i toaletten varje år.

Världstoalettdagen är en FN-dag, som egentligen är till för att uppmärksamma att en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.

I Sverige har vi ett fungerande avloppssystem, men många missköter det här genom att spola ner fel saker.

Så många hushållsrullar fulspolas

Var tredje svensk vet till exempel inte att hushållspapper inte ska spolas ner i toaletten, enligt en undersökning från Svenskt Vatten.

Motsvarande sju hushållsrullar per person och år ”fulspolas” ner i toaletten.

– Hushållspapper och annat som inte löses upp i vattnet kan fastna i våra pumpar och pumpledningar. Det gör att de inte fungerar som de ska, spillvattnet fångas inte upp och översvämningar kan förekomma, säger Admir Ibrisevic, vatten- och avloppschef i Eskilstuna kommun.

”Tonvis med material”

Han menar att det här är ett problem som uppstår ofta.

– Det händer ganska frekvent faktiskt. Tittar man både på antalet stopp på pumpnätet och i avloppet handlar det om tonvis med material som inte ska finnas i avloppet.

Hos Eskilstuna Energi & Miljö försöker man arbeta med att sprida information för att försöka få invånarna att sluta fulspola.

– Det är viktigt. Vattnet går i ett kretslopp i naturen och det som vi spolar ner i våra avloppsreningsverk använder andra för att tillverka dricksvatten. Det finns begränsningar i reningsverken. Ju noggrannare vi är med vad vi spolar ner i våra toaletter desto bättre blir det för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.