Toppnotering för TBE: ”Smittan har blivit vanligare i Sörmland”

Uppdaterad
Publicerad

42 sörmlänningar insjuknade i TBE förra året. Sett till invånarantal var Sörmland det län i landet med flest drabbade.

– Det beror helt enkelt på att smittan har blivit vanligare här, säger smittskyddsläkare Helena Hervius Askling.

De flesta som drabbas av den fästingburna sjukdomen TBE får lindriga besvär, med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Men upp till en tredjedel av de insjuknade får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Åkommor som kan vara livslånga och ge stora besvär.

Fjolårets höga notering är en kombination av att TBE är vanligare i Sörmland och att sommaren var varm, vilket innebar att många utsatte sig för risken att drabbas, tror Helena Hervius Askling.

”Relativt stor risk”

– Man vill vara ute när det är fint väder och TBE finns i naturen och i gräset. Och är man ovaccinerad så är risken relativt stor för att få TBE om man är ute i naturen i Sörmland.

Hon rekommenderar sörmlänningarna att vaccinera sig.

– Vaccinet är säkert och välprövat och det finns inga biverkningar som du behöver ta hänsyn till. Däremot är biverkningarna av sjukdomen mycket större och kan ge bestående men.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.