Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet: Så höjdes arvodet i Eskilstuna. Politikern försvarar beslutet: – Bra förslag. Foto: SVT

Toppolitiker i Eskilstuna får arvodeshöjning med 171 600 kronor om året

Uppdaterad
Publicerad

När kommunfullmäktige i Eskilstuna beslutade om politikernas arvoden för kommande mandatperiod var det en summa som stack ut. Kommunfullmäktiges ordförande får en höjning med 171 600 kronor per år. Fullmäktige var enigt när beslutet fattades men när SVT söker arvodeskommittén, som tog fram förslaget, är det svårt att få någon att ställa upp på intervju.

Det är politikerna i kommunfullmäktige som sätter nivåerna för arvodena i kommunerna. I Eskilstuna utgår man från ett basbelopp på 71 500 kronor i månaden och sedan får olika roller en viss procentsats av basbeloppet.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) får exempelvis 110 procent av beloppet medan en ordförande i en nämnd får 50 procent, alltså 35 750 kronor i månaden.

14 300 mer i månaden

Det var i maj som kommunfullmäktige beslutade om att arvodet till kommunfullmäktiges ordförande skulle upp på samma nivå som nämndordförandena från och med oktober. En höjning med 14 300 kronor i månaden.

Socialdemokraten Ann-Sofie Wågström innehar uppdraget och har suttit på sin post sedan 2014. För det fick hon tidigare 21 450 kronor i månaden. Vid kommunfullmäktigesammanträdet i oktober blev hon omvald och får från och med oktober i år 35 750 kronor i månaden. Wågström vill inte ställa upp på en tv-intervju. Hon säger att hon inte vill svara på frågor som rör arvodeshöjningen eftersom hon inte var inblandad i den. Dessutom togs beslutet i våras men verkställdes först efter valet. Just för att politikerna inte skulle kunna påverka sina egna löner.

Vill inte heller svara

Arvodeskommittén heter det beredande organ som föreslår ändringar kring arvoden i Eskilstuna kommun. Kommittén har representanter från samtliga partier i fullmäktige. Arvodeskommitténs ordförande Marianne Karlberg (S) vill inte heller ställa upp på en bandad intervju men säger i ett telefonsamtal med SVT Sörmland att de tycker att uppdraget ska vara lika högt värderat som en nämndordförande.

De har jämfört arvodesnivåerna med andra kommuner som är likvärdiga som grund för förslaget, menar hon.

Men av de 18 kommunerna var det endast Norrköping, Linköping och Sundsvall som gav ett högre arvode än Eskilstuna redan innan höjningen. Efter höjningen är det bara Linköpings kommunfullmäktigeordförande som har ett högre arvode.

Marianne Karlberg skriver i ett mejl att man inte granskat arvodesnivåerna specifikt utan att man har tittat på helheten. Hon framhåller vid upprepade tillfällen att arvodeskommittén bara är en beredande grupp som inte fattar några beslut och hänvisar vidare till kommunfullmäktige, som är församlingen som klubbat igenom förslaget.

Kommunalrådet: ”Då gör jag väldigt fel”

Jimmy Jansson (S) avböjer också en tv-intervju och säger att det inte är hans uppgift att ha åsikter om arvodeskommitténs arbete.

– Om jag ska kommentera deras arbete utan att ha varit involverad i det, och dessutom ge mig in i frågor som vi är väldigt måna om ska ligga på armlängds avstånd från dem det berör, så gör jag väldigt fel. Men du kan nog inte med trovärdighet jämföra med en annan kommun rakt av. Inget uppdrag är det andra likt, skriver han i ett sms.

I klippet ovan hör du Jari Puustinen, kommunalråd och gruppledare för Moderaterna, om arvodeshöjningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.