Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör plåtslagareleven Tor Lundström berätta vad utbildningen i Katrineholm har betytt för honom. Foto: SVT

Tor från Nyköping läser till plåtslagare på branschskola – kan bli den sista som kommunen skickar

Uppdaterad
Publicerad

Tor Lundström går sista året på bygg- och anläggningsprogrammet i Nyköping. Just nu befinner han sig i Katrineholm för att få öva i sin specialisering som plåtslagare. Men han kan bli den sista gymnasieeleven som Nyköpings kommun skickar till Katrineholm.

Tre dagar i veckan har Tor Lundström praktik på en plåtslagafirma i Oxelösund och två dagar i veckan pluggar han gymnasieämnena på sin skola i Nyköping.

För att ge Tor möjlighet att öva på sitt yrke utan att förstöra för kunderna skickar Nyköpings kommun honom till Plåt och ventbyråns branschskola i Katrineholm.

Oklart om nya elever får samma utbildning

Under de fem senaste åren har kommuner i hela landet kunnat skicka sina gymnasieelever till 18 olika specialistutbildningar utan behöva bekosta det själva. Det är staten som har stått för kostnaden.

Men i juni löper branschskoleförsöket ut och kommunerna runtom i landet har ännu inte beslutat om de ska fortsätta skicka sina elever till branschskolor genom att bekosta det själva eller inte.

– Vi håller på att kika på detta nu och ska besluta i frågan under de närmaste månaderna, säger Erik Pettersson på Nyköpings kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.