Arkivbild. Foto: Eva Unosson

Torkan slår hårt mot Sörmlands bönder

Publicerad

Det torra vädret slår hårt mot Sörmlands bönder. Stora delar av årets skörd riskerar att försvinna.

Det har varit en ovanligt torr sommar i Sörmland. Enligt SMHI regnar det långt mindre än normalt, en trend som går över ett år tillbaka.

LÄS MER: Bevattningsförbud i Sörmländska kommuner

Mellan 10 och 20 procent kan försvinna

Det riskerar att få stora konsekvenser för lantbruket. Enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är stora delar av årets skörd hotad.

– Utifrån den potential som vi hade i somras är det någonstans mellan 10 och 20 procent av skörden som riskerar att försvinna, säger Johan Lagerholm, vice ordförande i LRF Sörmland.

Kan få allvarliga följder

Torkan är dock inget nytt för i sommar för Sörmlands lantbrukare, utan det har regnat ovanligt lite under ett och ett halvt år. Kortsiktigt innebär det en ekonomisk förlust, men fortsätter torkan kan det få allvarligare konsekvenser.

– Risken är att grundvattennivåerna blir för låga. För gårdar med djur blir det fruktansvärt om vattnet i kranen försvinner, då får man köra in med tankbilar. Så långt har vi inte kommit i Sörmland, men det har skett i andra delar av landet, säger Johan Lagerholm.

Vill inte ha regn

Regn är dock inget som man hoppas på längre, enligt Johan Lagerholm.

– Ser man till årets skörd är det nästan försent, den håller på att mogna nu. Men direkt när det är avslutat är det naturligtvis jättebra om det regnar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.