Skulpturen Tors bockar av Allan Ebeling har renoverats i drygt två månader. I samband med det hittades en tidskapsel i ett dolt fack mellan åskgudens ben. Foto: Otilia Bogen, SVT

Tidskapsel från 1960 hittades i kända skulpturen under renoveringen

Uppdaterad
Publicerad

Under renoveringsarbetet av konstverket Tors bockar hittades ett tidsdokument från 1960-talet i en metallkapsel i en dold lucka. Nu ställs fyndet ut på Ebelingmuseet – och på fredagen flyttas den 6,5 ton tunga skulpturen tillbaka till sin rätta plats.

Många Torshällabor väntade längs ån i flera timmar för att bevittna när Allan Ebelings välkända skulptur lyftes bort från sin plats i Torshällaån den 21 oktober i år. Statyns järnstomme hade börjat rosta och behövde renoveras. Konstverket skulle också få ny färg.

Lyftes bort med kranbil

Det var första gången sedan den invigdes 1960 som statyn lämnade sin plats. Efter en spektakulär flygtur flyttades det 6,5 ton tunga konstverket till ett lastbilsflak och fraktades till en verkstad i Eskilstuna.

Det var där fyndet gjordes.

– Tidskapseln hittades i en lucka mellan Tors ben, säger Marie Andersson, intendent på Eberlingmuseet.

En ny tidskapsel har skapats

I tidningsartiklar från 1960 fanns det bilder på när kapsel skulle placeras i statyn. Men ingen visste om den klarat tidens tand, eller ens fanns kvar. Nu finns kapseln och dess innehåll utställt på Ebelingmuseet i Torshälla för allmän beskådan. En ny tidskapsel ska i stället placeras i skulpturen. Där ska en sammanställning av den första tidskapsel läggas, men också föremål som representerar år 2020.

I klippet ovan får du se innehållet i kapseln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.