Hör Fabian Hellström berätta om när han blev dömd för brott efter att ha tagit fel på dag när han skulle mönstra. Foto: TT/SVT

Så många döms för att ha skippat mönstringen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två åren har minst 48 ungdomar dömts för brott mot lagen om totalförsvarsplikt i östra Mellansverige, sedan skyldigheten att mönstra återinfördes 2017.

Det är en rundringning till 16 tingsrätter i östra Mellansverige som visar att 48 personer dömts för brottet. Tre personer har dömts till fängelse i 14 dagar och en till samhällstjänst för att avvikit från påbörjad värnplikt utan giltiga skäl.

Antalet personer dömda för brott mot lagen om totalförsvarsplikt, enligt rundringningen till 16 tingsrätter i östra Mellansverige. Foto: SVT Grafik

Merparten är dock dömda för att inte infunnit sig till mönstring. Där är straffet penningböter och kan leda en prick i belastningsregistret.

95 procent dyker upp

Marinette Nyh Radebo är kommunikationschef hos Rekryteringsmyndigheten och menar att de allra flesta är väl medvetna om vad som gäller vid mönstring.

– Hela 95 procent av alla vi kallar till mönstring kommer, de vet att det är enligt lagen. Och vi har till exempel väldigt tydlig information kring detta när de gör mönstringsunderlaget.

Vad händer ifall någon glömmer eller tar fel på dag?

– Det görs individuella bedömningar varje gång, men man måste ha ett giltigt skäl som till exempel att tåget var försenat eller sjukdom.

Fabian Hellström är en av dem som blivit dömda. Han fick böta 500 kronor när han tog fel på dag, hör honom berätta vad som hände i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.