Älgfamiljens besök har glatt många Skogstorpsbor. Här ses den under ett besök i Jonna Lindqvist trädgård. Hon är en av dem som uppskattar älgarna, men andra har klagat på dem i flera år och nu har polisen beslutat att de ska skjutas. Foto: Jonna Lindqvist

Polisens beslut: trädgårdsälgarna i Skogstorp ska skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Älgkon och hennes kalvar som håller till i Skogstorp ska skjutas. Det har polisen beslutat.

– Vi har haft indikationer från både jägare och allmänhet att den här älgen beter sig aggressivt, säger Eric Björkholm, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

Älgfamiljen syns ofta i trädgårdar i Skogstorp och tycks ha bosatt sig där. Många av ortsborna har varit glada över älgarnas närvaro, men andra är oroliga. Då det kommit in rapporter om att älgkon blivit mer och mer närgången mot människor och visat prov på aggressivt beteende har Eskilstuna kommun övervägt att skjuta älgarna.

Övervägde andra alternativ

Beslutet är dock polisens att fatta. I dag gav de klartecken och därmed är det bestämt att älgfamiljen ska avlivas.

– Det är flera personer som ringt och berättat att älgen uppträtt aggressivt, säger Eric Björkholm på Sörmlandspolisen.

Har ni tittat på andra alternativ än att skjuta älgarna?

– Vi har övervägt flera alternativ. Ett alternativ vore att försöka mota bort dem, men den här älgkon har bott i området så länge att det inte är troligt att det skulle lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.