Enligt Ewa Björnfoth, skolchef för förskolan, har alla kommunala förskolor skänkt saker till den tillfälliga lokalen på Träffen. Foto: Hugo Leijon/Nyköpings arenor & Nyköpings kommun

Träffen i Nyköping ny förskola för Fjärilens 110 barn

Uppdaterad
Publicerad

När förskolan Fjärilen i Brandkärr totalförstördes i en brand i onsdagskväll blev 110 barn utan förskoleplats. Nu har kommunen hittat en lösning.

– Det blir i lokalen Hjorten vid Träffen som barnen får vara från och med måndag, säger Marianne Rynefelt-Skog vid Nyköpings kommun.

Under torsdagen och fredagen har barnen som tillhör Fjärilen fått plats på den närliggande Ekorrens förskola men det har inte varit en långsiktig lösning.

Nu har skolledningen i Nyköpings kommun beslutat att Träffen blir ny temporär förskola.

– Vi har tillsammans med kommunfastigheter jobbat intensivt med en lösning och det blir lokalen Hjorten som ligger på Träffen. Vi är väldigt nöjda och har fått bra respons från personalen. De är lättade över att det finns en plan och att vi kan börja tänka framåt, säger Ewa Björnfoth, skolchef för förskolan.

”Otrolig samarbetsvilja”

Under helgen kommer lokalen utrustas med skärmväggar, skötrum och möbler för att kunna fungera som en temporär lösning för förskolan Fjärilens barn.

– Det har varit en otrolig samarbetsvilja utifrån det som inträffat. Allt material som kommer till Träffen kommer från kommunen och andra förskolor. Alla kommunala förskolor har bidragit med möbler och andra saker som behövs i den pedagogiska verksamheten och det är vi självklart jätteglada för.

Paviljoner ska ersätta

Lokalen som ställs i ordning på Träffen är bara tillfällig. Från och med vecka tio kommer även lokaler på Brandkärrskolan öppnas upp för förskoleverksamheten.

En mer långsiktig lösning som kommunen arbetar med är att ställa upp paviljonger på området kring Träffen, lokaler som ska rymma 120 barn. Paviljongerna ska därefter ersättas med en nybyggd förskola som i nuläget byggs på samma område och som man räknar med ska vara klar i slutet av 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.