Enligt Trafikverket blir det möjligt med ett tåg i halvtimmen till Skavsta om stationen placeras på en bibana, dubbelt så många som hade gått om station placeras på huvudspåret.

Trafikverket vill flytta station

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket föreslår att ostlänkens planerade station vid Skavsta flygplats flyttas till en bibana. Det meddelade myndigheten idag.

Från början var det tänkt att Skavsta flygplats skulle få en egen station på den nya höghastighetsbanan som ska byggas. Trafikverket har dock låtit utreda möjligheten att istället placera stationen på en bibana.

Stark kritik

Enligt myndigheten skulle det göra att trafiken på ostlänken kan flyta på bättre. Förslaget har kritiserats av flera av de kommuner som berörs. Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) var mycket kritisk till att restiden till Skavsta flygplats blir längre med det nya förslaget, och menar att det skulle vara sämre för utvecklingen av områdena kring Skavsta.

Ostlänken

Trots kritiken väljer Trafikverket att gå vidare med förslaget. I sitt förslag öppnar myndigheten dock för att det i framtiden kan bli en station för Skavsta även vid höghastighetsbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet