Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I efterhand är det klart att man frågar sig själv det” – hör Andreas Borg, från Trafikverket, berätta om man inte såg att det skulle bli kökaos tidigare. Foto: Pontus Stenberg, Trafikverket

Trafikverket om kökaoset på E4: Därför blev det fel

Uppdaterad
Publicerad

Ett asfalteringsarbete orsakade kilometerlånga bilköer på E4 mellan Nyköping och Norrköping under måndagen. Och nu förklarar Trafikverket varför man genomförde arbetet på dagtid – mitt under semestersäsong.

Det var efter klockan nio på måndagsmorgonen som man påbörjade beläggningsarbetet som ska göras på sträckan från trafikplats Gammelsta till länsgränsen under veckan.

Men efter att man stängt av vägen i södergående riktning och satt igång med arbetet bildades kilometerlånga köer. Något man inte räknat med.

– Det byggde på väldigt mycket mer trafik än vad vi hade förväntat oss, säger Andreas Borg, projektledare på underhåll vid Trafikverket.

I videon: Hör Andreas Borg förklara hur det kunde bli så.

Backade efter kökaoset

Tillslut togs beslutet att avbryta arbetet på måndagseftermiddagen.

– Sen tar det en stund att få bort alla maskiner och få trafiken att flyta på igen, säger Andreas Borg.

Köerna lättade strax innan klockan 21 på kvällen.

På grund av den oväntade mängden trafik valde Trafikverket att ändra om i sin plan. Nu ska hela arbetet istället genomföras under nattetid, då risken för kö inte bedöms som stor.

Planen är sen att det ska vara klart senast fredag morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.