Ostlänken: Nu vill Trafikverket ha synpunkter på Skavsta-förslaget

Publicerad

Trafikverket utreder en flytt av Ostlänkens planerade station vid Skavsta flygplats till en ny bibana. Nu kallar Trafikverket till samråd om förändringen, som bland annat Nyköpings kommun hittills har ställt sig kritisk till.

När Trafikverket första gången visade upp de nya planerna för Ostlänken tidigare i somras reagerade bland annat Nyköpings kommun negativt, då länken inte skulle gå förbi Skavsta flygplats utan istället skulle en bibana trafikeras dit.

– Vi agerar nu och säger nej till förändringen, sa Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) då.

Nu vill Trafikverket ha synpunkter på sitt alternativ där Skavsta station förläggas på bibanan i stället för på Ostlänkens höghastighetsbana.

– Ostlänken är avsedd för höghastighetstågen och tanken är att de ska gå väldigt snabbt. Enligt detta förslag svänger inte höghastighetstågen in till Nyköping. Det blir det snabba regiontåg som gör istället, säger Kajsa Nilsson, miljöspecialist på Trafikverket.

Tar emot synpunkter i två veckor

Nu har utredningen om den alternativa dragningen tagit nästa steg genom samrådet. Mellan 14 augusti och 1 september tar Trafikverket emot åsikter utifrån för att sammanställa för- och nackdelar med den så kallade bibanan. Tanken är att belysa vilka möjligheter och konsekvenser en alternativ dragning av bibanan skulle ha för framtida trafik. Alla samrådsparter från tidigare järnvägsutredning bjuds in till samrådet.

– Vi gör en massa analyser men vi behöver också ta in väldigt mycket information från andra. Vi har inte förordat något förslag, men det finns fördelar med bibanan – både miljömässiga och för trafikeringen, säger Kajsa Nilsson.

SVT Nyheter Sörmland har sökt Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer