Trafikverket om framtiden för Skavsta: ”Mycket osäker”

Publicerad

Framtiden för Skavsta flygplats är mycket osäker. Det menar Trafikverket som går vidare med sitt förslag att placera Skavsta station på en bibana till Ostlänken.

Sedan sommaren utreder Trafikverket att placera Skavsta station på en så kallad bibana, istället för att förlägga stationen direkt på höghastighetsbanan Ostlänken, som det var tänkt från början.

Myndigheten har tidigare hänvisat till att trafiken på ostlänken skulle flyta på bättre. Nu visar en ny utredning att Trafikverket ifrågasätter flygplatsens betydelse inom den närmaste framtiden.

Olika prognoser

Nyköpings kommun menar att Skavsta flygplats behövs för att lösa problemet med bristande flygkapacitet i Stockholmsregionen. Trafikverket håller med men säger samtidigt att Arlanda inte kommer nå sitt kapacitetstak förrän omkring år 2040.

– Tills detta inträffar gör Trafikverket bedömningen att utvecklingen på Skavsta är mycket osäker, delvis på grund av att en aktör står för stor del av resandevolymen, skriver Trafikverket i ett svar på kommunens yttrande.

Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun, har en annan bild:

– Trafikverkets prognos säger att flygresandet kommer att se ut som det gör idag, men så är det inte och om man inte bygger ut en förbindelse till flygplatsen så förhindrar man dess utveckling.

Åsikterna går isär

Trafikverket vill behålla möjligheten att i framtiden komplettera med en station på Ostlänken, men myndigheten menar att det i dagsläget saknas intresse för en sådan hos de kommersiella trafikoperatörerna.

– I dessa dialoger har det inte framkommit att det finns något intresse av att stanna vid Skavsta station när Ostlänken tas i drift 2033-2035, skriver Trafikverket.

Men Nyköpings kommun håller inte med.

– SJ vill bara köra snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg för det tjänar de mest pengar på, men det krävs en fördelning mellan snabbtåg och regionaltåg. Eftersom jag inte tror att SJ får köra så många snabbtåg som de själva vill så kommer de att bli intresserade av att titta på regionaltågen, säger Urban Granström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer