Transportstyrelsen kan inte genomföra mätningarna som behövs för att uppfylla EU-kriterier. Foto: TT

Transportstyrelsen: Farledens framtid fråga om säkerhet

Publicerad

I slutet av förra månaden beslutade Transportstyrelsen att godkänna avvecklingen av utprickningen i Röka ström i Mälaren.

– Som alltid när liknande ärenden dyker upp, för det här är inte unikt i sitt slag utan vi träffar på det här runtom vår kust, rekommenderar vi ägarna att genomföra sjömätning som uppfyller norm, berättar Mats Hörström som är nautisk handläggare på Transportstyrelsen.

Arbetar för att värna farledernas säkerhet

Han säger vidare att Transportstyrelsen inte är någon infrastrukturhållare, utan att dess uppgift är att utfärda tillstånd, utöva tillsyn, upprätta regelverk och svara för registerhållning.

– Det är våra fyra huvuduppgifter, så vi har alltså inte någon möjlighet att genomföra de här mätningarna utan vi vill bara värna om att farleder i Sveriges rike är säkra för sjöfarare att nyttja.

EU-kriterierna ställer nya krav

Som SVT Nyheter Sörmland tidigare har berättat härstammar den sjömätning som finns från slutet av 1800-talet och då i form av handlodad information.

– Och därmed uppfylls inte de EU-kriterier som vi behöver ha, allt i syfte för att kunna säkerställa att utmärkningen skyddar för avsedd djupkurva.

Förstår kritiken som framförs

Angående den kritik som Strängnäs seglarsällskap och andra båtklubbar framför i och med detta vill Mats Hörström framhålla att Transportstyrelsen sätter säkerheten främst.

– Det är lätt att tro att Transportstyrelsen bara vill stöka till tillvaron för olika ägare runt om i riket som har utmärkning till sjöss, men så är icke fallet. Vi vill som alltid bara värna om att det ska vara säkert att färdas i farleder och därigenom möjliggöra ett bra och säkert fritidsbåtsliv.

Farleden genom Röka ström är en klass 4-farled, vilket innebär att den trafik som färdas längs leden är i huvudsak fritidsbåtstrafik.

Enligt Mats Hörström är ledens framtid en fråga för Sjöfartsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.