En utav de angripna bilarna. Foto: Pontus Stenberg

Tre åtalas för BMW-kupp

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 mars bröt sig tre män in på en bilfirma i Nyköping och stal delar från flera BMW-bilar. Delarnas sammanlagda värde var nästan en miljon kronor. De tre männen åtalas nu för grov stöld i Nyköpings tingsrätt.

Männen, 20, 25 och 28 år gamla, hann bryta sig in i 16 bilar på ungefär en timme. På varje bil hade de krossat en sidoruta, monterat bort rattar, ljusinsatser och navigationsutrustning. Tillvägagångssättet kräver stor kunnighet och erfarenhet, enligt polisens utredning.

LÄS MER: BMW-liga greps på bar gärning.

De tre kunde gripas omkring 300 meter från brottsplatsen.

På företagets området hittade polisen, förutom själva stöldgodset med uppskattat värde till omkring en miljon kronor, en stor mängd verktyg, en kniv och en skruvdragare.

Assisterande åklagare Karin Sverker skriver i stämningsansökan att brottet bör bedömas som grovt, med hänsyn till det höga värdet och då brottet ”präglats av planering, förslagenhet och yrkesmässighet”.

– Det är bland annat hur de gått tillväga när de tagit sig in i bilarna som avses, men även vad vi vet om deras agerande och samarbete före brottet, säger Karin Sverker.

Övervakningsfilmer

Åtalet grundar sig på ett stort antal övervakningsfilmer, dels från firman där man kan se hur männen rör sig på området, dels från två bensinmackar från tiden före brottet ägde rum.

Brott av detta slag brukar ofta beskrivas som en del i en större brottslig verksamhet, inte sällan ingående i utländska nätverk eller organisationer. Det är också polisens misstanke i detta fall, även det inte kunnat ledas i bevis.

”Ingenting vi vet någonting om”

– De har planerat det här och gjort det tillsammans, men vi kan inte säga om de gjort det som en del av en organisation eller nätverk. Det är ingenting som jag gör gällande eller lyfter som en försvårande omständighet, för det är ingenting som vi vet någonting om, säger Karin Sverker.

Åklagaren yrkar att de tre utvisas från landet. Ytterligare två män figurerar i utredningen, men omfattas inte av det aktuella åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.