Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittskyddsläkaren om den nalkande hösten Foto: SVT

Tre frågor om spridningen av covid i höst

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det stora utbrottet av covid-19 i början av 2020 har viruset flera gånger muterat och förändrats. Från att från början ha slagit hårt mot alla har viruset blivit mildare och mer smittsamt för den stora allmänheten.

– För många blir det som en förkylning eller en rejäl influensa, men fortfarande är åldern en avgörande faktor. Ju äldre du är desto större är risken att bli svårare sjuk, säger smittskyddsläkaren i Sörmland, Malin Enarsson.

Förutom ålder ökar också vissa sjukdomar risken att drabbas hårdare av covid.

– Särskilt om du har nedsatt immunförsvar av något slag, säger Malin Enarsson.

I november startar Folkhälsomyndigheten ytterligare en vaccinationsinsats, med ett uppdaterat vaccin som ska ge ett bättre skydd mot de nya varianterna.

– Det är riskgrupperna och äldre som vi rekommenderar att ta vaccinet. Det kommer att vara ungefär samma riskgrupper som vi rekommenderar att även ta influensavaccinet. Vi kommer att erbjuda att ta bägge sprutorna samtidigt, en i var arm, säger Malin Enarsson.

Smittspridningen

– Nu är vi mer inomhus och träffas i större grupper. Det är förväntat att det blir en ökning av covid under hösten, men hur stor och när den kommer är det svårt att veta, säger Malin Enarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.