Tre saker att tänka på om du tänker skaffa solceller

Publicerad

Funderar du på att skaffa solceller? Du är inte ensam. Enligt Energimyndigheten har antalet solcellsanläggningar ökat kraftigt i landet det senaste året och Sörmland är numera en av tre regioner som har mest installerad watt per capita.

Under 2021 installerades 26 500 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige med en gemensam installerad effekt på 500 megawatt. Det är en ökning med 46 procent jämfört med 2020, uppger Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt samma myndighet ligger Sörmland på tredje plats vad gäller antalet installerade watt per capita. Bara Halland och Kalmar hamnar längre upp i listan.

Enligt Elin Larsson, analytiker förnybar el hos Energimyndigheten, beror det till stor del på att Sörmland fått stora solcellsparker den senaste tiden.

I klippet ger hon tre handfasta tips på vad man ska tänka på om man funderar på att skaffa solceller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.