Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bertil Andersson (M) berätta om den kommande hyreshöjningen och vilket ansvar bolaget har. Foto: Per Elfström/SVT

Högre hyror att vänta inom allmännyttan i Eskilstuna: ”Behövs en ordentlig höjning”

Publicerad

De som hyr bostad av allmännyttan i Eskilstuna, via bolaget Kfast, kan räkna med en marknat hyreshöjning under nästa år. Detta beror, som så mycket annat, på inflationen och de ökade priserna.

Eskilstuna kommunfastigheter, Kfast, arbetar just nu med budgeten för 2023. Styrelseordförande Bertil Andersson (M) förklarar att de befinner sig i en ny situation med höjda räntor och höga kostnader på exempelvis byggmaterial.

På grund av detta kommer Kfast att behöva höja sina hyror och Bertil Andersson (M) tror att förhandlingarna med Hyresgästföreningen kommer bli svåra.  

– Det har varit väldigt låga hyreshöjningar de senaste fem-sex åren. Det kommer bli besvärligt att komma överens i år, säger han.

Hur mycket Kfasts hyror kan tänkas höjas vill han inte förutspå.

Besked första april

Kfast ska lämna in ett yrkande till Hyresgästföreningen framåt slutet av året och begär i samband med det en förhandling.

Förhoppningen är att hyresgästerna ska få besked om sin nya hyra före första april då de nuvarande avtalen går ut.

– Vi vill gärna att avtalen ska vara klara tidigare, säger Bertil Andersson.

I klippet hör du honom berätta om den kommande hyreshöjningen och vilket ansvar bolaget har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.