Efter granskningen har Eskilstuna-Kurirens personal trakasserats. Det uppger tidningens chefredaktör Eva Burman. Foto: TT/SVT

Nättroll trakasserar tidning efter granskning

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna-Kuriren har granskat en nätgrupp där privatpersoner uppmanas att ringa till journalister, spela in samtalen och sedan framställa dem i dålig dager genom grov klippning. Efter publiceringen har i stort sett hela redaktionen trakasserats av nättrollen.

En sajt som kallar sig Granskning Sverige är en av Sveriges största trollfabriker som arbetar med att sprida högerpopulistisk främlingsfientlighet och propaganda, skriver Eskilstuna-Kuriren. Under falska identiteter lurar personer till sig intervjuer av journalister, politiker och opinionsbildare för att provocera och sprida hat.

Sedan redigeras den inspelade intervjun och läggs ut på videosajten Youtube. Ofta är ljudklippen nedklippta för att framställa den intervjuade i så dålig dager som möjligt. Klippen får ofta stor spridning på olika främlingsfientliga sajter.

Hittade manus

Det som föranledde Eskilstuna-Kurirens granskning var att redaktionen under en längre tagit emot samtal, som upplevs regisserade. Det berättar tidningens chefredaktör Eva Burman.

– Vi märkte att de som ringer läser från ett manuskript. Man ställer frågor omkring lokala publiceringar, och sedan leder samtalen in på främlingsfientliga frågor.

– Vi ville gå bakom det nätverket för att se vilken som finns där. Vår reporter kom in bakom deras research-portal, där vi fann regelrätta manuskript. Människor uppmanas att ringa olika makthavare, journalister och opinionsbildare i olika ämnen, och där finns instruktioner hur man gör för att ringa anonymt.

I granskningen av trollfabriken har Eskilstuna-Kuriren visat att uppringare får betalt för att sprida sitt material. Den som får mer än 3.000 visningar på sitt klipp erbjuds 1.000 kronor i betalning. Administratörerna uppmanar privatpersoner att höra av sig och spela in samtal.

Får inte kommentera

En av administratörerna som kallas ”Erik” säger att de ”wallraffar” men medger att man inte erbjuder folk att kommentera materialet efteråt.

Granskning Sverige har också kopplingar till den främlingsfientliga sajten Fria tider. Deras webbplatser är på samma domän, har Widar Nord, Fria tiders grundare, som kontaktperson och formulerar frågor på samma sätt vid en intervju.

”Behöver granskas”

Enligt stiftelsen Expo kan trollfabriken också ha kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

– Det här är en typ av verksamhet som behöver granskas, det här sprids och har ett inflytande i samhället på olika sätt. De är också makthavare, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.

”Rings ner fullständigt”

Efter att granskningen publicerats har samtalen vällt in till Eskilsutna-Kurirens redaktion.

– Vi rings ner fullständigt. Samtalen pågick större delen av dagen i går, de har till och med trakasserat våra växeltelefonister och ställer dem till svars för att de skulle jobba på en ”fejktidning”, säger Eva Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.