Foto: TT

Trosabo filmade par som hade sex – åtalas för grovt förtal

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Trosa smygfilmade när två ungdomar hade samlag och lade ut filmen på Instagram. Nu åtalas hon för grovt förtal och olaga integritetsintrång.

Händelsen ägde rum i februari i år. Kvinnan befann sig i en lägenhet i en sörmländsk stad när hon genom fönstret fick syn på två personer som hade sex i en affärslokal på andra sidan gatan.

Enligt åtalet tog hon upp sin mobil och filmade personerna, som båda var under 18 år. Sedan la hon ut videon i sociala medier. Bland annat hamnade videon på Instagram och i en Facebook-grupp med flera tusen medlemmar.

Folk kände igen dem

Enligt åklagaren har filmen fått stor spridning och kvinnan har därmed gjort intrång i deras privatliv.

Ungdomarna har i förhör berättat att de känt sig deprimerade och ledsna till följd av det som hänt. Många kände igen dem på videon och hörde av sig till dem.

När den åtalade kvinnan ombads ta ner videon från sitt Instagram-konto gjorde hon det, men hon skrev senare att hon funderade på att lägga upp den igen.

En ”rolig grej”

Kvinnan har i polisförhör sagt att hon filmade paret som ”en rolig grej” eller ett skämt, och hon hade inte koll på vilka personerna var eller att de var så unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.