Under regionfullmäktigemötet i slutet av april mötte Bertil Malmbergs uttalande kritik. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp. Foto: SVT

SD-politiker i Trosa åtalas för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare i Trosa, tillika regionfullmäktigeledamoten, Bertil Malmberg åtalas för hets mot folkgrupp. En stämningsansökan mot politikern inkom till Nyköpings tingsrätt under måndagen.

Det var under ett regionfullmäktigemöte i slutet av april som SD-politikern Bertil Malmberg ska ha hävdat att sydsudaneser har lägre intelligensnivå än andra folkgrupper. Han har i efterhand försvarat sina uttalanden.

Samtidigt genomför Sverigedemokraterna en intern utredning som ska avgöra huruvida Malmberg ska uteslutas ur partiet.

– Det här är ingenting som vi som parti står bakom, utan ett uttalande som vi inte anser är rätt och riktigt. Det är därför det ligger på medlemsutskottet nu, säger Anton Berglund, gruppledare för Sverigedemokraterna i regionen.

Sverigedemokraterna låter, via presstalespersonen Christian Krappedal, meddela att partiet inte vill kommentera utredningen förrän några beslut fattats.

Bertil Malmberg har sedan tidigare blivit ombedd att lämna sina politiska uppdrag, vilket han inte gjort.

Han är nu åtalad misstänkt för hets mot folkgrupp, men förnekar brott.

Bertil Malmbergs advokat Emil Persson meddelar att varken han eller hans klient vill kommentera åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.