Trygghetslarm krånglar hos Eskilstuna kommun

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen uppstod problem i Eskilstuna kommuns trygghetslarm. Larm tog mellan 15 och 20 minuter innan de nådde larmcentralen.

– Vi hade 129 larm som krånglade i morse. Nu har vi betat av några av dem, säger Juha Stenfors som är larmchef på kommunen.

Det är inte klarlagt vad som gjort att larmen slutat fungera som de ska. Men telefonoperatören Telia ska ha gjort någon form av teknisk uppdatering eller förändring, uppger Juha Stenfors som är larmgruppens enhetschef på Eskilstuna kommun.

15 till 20 minuter fördröjning

– Vi har provlarmat ett gäng av larmen och då visade det sig att det tar mellan 15 och 20 minuter innan de når larmcentralen.

Kommunen har nu åtgärdat några av de krånglande larmen. Antingen genom att starta om dem eller byta ut dem. Ett arbete som fortgår.

Oklart om problemen fortsätter

Enligt Juha Stenfors följer kommunen nu utvecklingen kring larmproblematiken.

– Vi får hoppas att det inte fortsätter vara problem och att fler larm drabbas. I morgon (läs fredag) får vi se om det här är avklarat eller om vi har fortsatta problem.

Juha Stenfors säger att ingen person har kommit till skada till följd av problemen med larmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.