Kommuner runt om i landet har problem med sina trygghetslarm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Trygghetslarm slutade fungera mitt i natten

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner runt om i landet har just nu problem med att trygghetslarm. Under natten slutade larmen att fungera i bland annat Eskilstuna och Nyköping. Vid 20-tiden meddelade leverantören att problemen var lösta och att larmen nu ska fungera igen.

Eskilstuna kommun skriver i ett pressmeddelande att problemet är identifierat, men kan ta flera timmar att lösa. Nyköpings kommun skriver på sin hemsida att problemet påverkar hemtjänsten och att Nattpatrullen prioriterat vilka som behövt extra tillsyn.

Ansvarigt företag Careium har i nuläget ingen prognos för när problemet kan tänkas vara åtgärdat. Företaget har 150 kommuner som kunder i landet, samtliga berörs.

– Det är jätteallvarligt och jag vill säga att det inte ska kunna hända, men det kan hända och det viktiga nu är att agera snabbt och kontakta våra kunder, säger Martin Puumalainen, Sverigechef vid Carieum, till SVT Nyheter Öst.

Under kvällen meddelade även företaget att det rört sig om en cyberattack som slagit ut larmsystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.