Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om de tuffare kraven. Hör förvaltningschef Magnus Minh Gustafsson svara om aktivitetsplikten för folk med försörjningsstöd.

Här är de tuffare kraven som ställs på folk med försörjningsstöd i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

I Eskilstuna minskar antalet personer med försörjningsstöd och är nu färre än på flera år. Samtidigt är det en stor grupp som har gått på bidrag i mer än två år. Nu införs tuffare krav och aktivitetsplikt för den som har varit arbetslös i mer än två år.

Gott om arbetstillfällen i Eskilstuna med omnejd har lett till att antalet bidragstagare blivit allt färre under hela 2022. På knappt två år minskade antalet hushåll med ekonomiskt bistånd med knappt 25 procent, från 2 517 hushåll i januari 2021 till 1 922 i oktober 2022.

Långtidsarbetslösa

– Det är de som har stått närmast arbetsmarknaden som har fått jobb, säger Magnus Minh Gustafsson, förvaltningschef på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Kvar bland dem som fortfarande är beroende av ekonomiskt bistånd för att klara försörjningen är många som har varit arbetslösa i mer än två år. För att stärka deras möjligheter att en dag få ett egen försörjning infördes nu i december tuffare krav och aktivitetsplikt.

Avslagsbeslut

För den som har beviljats försörjningsstöd innebär det krav på att delta i aktiviteter som på sikt ska leda till jobb. Den som inte följer planeringen riskerar att bli av med sitt försörjningsstöd.

– Det ska bli en konsekvens om man inte deltar i den aktivitet som har bestämts. Då har vi rätt att fatta ett avslagsbeslut.

Hör förvaltningschef Magnus Minh Gustafsson svara på tre frågor om tuffare krav för ekonomiskt bistånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.