En så kallad rånarluva och en kofot som tros ha använts vid misshandeln hittades vid en husrannsakan hemma hos den nu dömda 23-åringen. Foto: Polisen

Två dömda för misshandel med kofot – efter konflikt om pengatvätt

Publicerad

En 23-årig man i Eskilstuna har dömts till två års fängelse för att ha misshandlat en 26-åring med en kofot. En 18-åring döms till ungdomsvård för sin roll i den grova misshandeln.

Händelsen ska ha haft sin upprinnelse i konflikt som uppstått då kriminella ville ha hjälp med att tvätta pengar. En transaktion på 150 000 kronor. 26-åringen har uppgett att han skulle hjälpa en släkting att komma ur situationen.

Tog skydd i affär

När han träffade på de två nu dömda personerna i Skiftinge en kväll i mars blev han hotad med en pistol och misshandlad med en kofot. 26-åringen fick också ta emot sparkar mot huvudet och kroppen, enligt domen.

Rädd för att bli ihjälslagen eller skjuten sprang han iväg och tog skydd inne på Ica Maxi i närheten. Polisen som först kom till platsen beskrev honom som ”väldigt skärrad, uppjagad och extremt rädd”.

Förnekade brott

23-åringen och 18-åringen kunde snart gripas, efter vittnesuppgifter och information om en telefon som polisen kunde spåra till 23-åringen.

Båda har förnekat brott under rättegången men fälls av tingsrätten för grov misshandel.

Får skadestånd

Enligt domstolen har de båda haft del i misshandeln, och den äldre av dem ska avtjäna fängelse i två år. I straffet ingår också ett fall av våld mot tjänsteman i samband med ett polisingripande.

Den yngre, som redan är omhändertagen enligt lagen om vård av unga, ska genomgå ungdomsvård.

De ska också betala totalt 23 900 kronor i skadestånd till 26-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer