Rektor Camilla Simonsson och lärare Katrin Malmqvist på Stålforsskolan i Eskilstuna, om det nya arbetssättet med två lärare i klassrummet. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Två lärare i klassrummet ska höja resultaten på Stålforsskolan

Publicerad

Två lärare i klassrummet, det är en metod som Stålforsskolan i Eskilstuna ska införa från och med i höst. Arbetssättet ska ge bättre undervisning, studiero och skapa bättre förutsättningar att hjälpa alla elever.

På Stålforsskolan går ungefär 700 elever i årskurs 7-9. Här uppnådde bara varannan elev kunskapskraven förra året, enligt siffror från Skolverket.

Men inför höstterminen rekryteras 16 lärare, för att två lärare ska kunna arbeta ihop i samma klassrum och på så sätt förbättra kvaliteten på undervisningen.

Hoppas på behöriga lärare

För att det ska gå ihop ekonomiskt måste skolan dra in på andra resurser, som till exempel ta bort en person från trygghetsteamet.

Det nya arbetssättet med två lärare i klassrummet används bland annat på skolor i Södertälje, Sollentuna och Örebro.

Förhoppningen är att det är behöriga lärare som ska anställas.

– Vårt mål är att locka till oss behöriga, legitimerade och skickliga lärare. Våra elever har inte de allra bästa förutsättningarna så vi behöver riktigt skickliga lärare, säger Camilla Simonsson, rektor på Stålforsskolan.

Vill ha mer hjälp

Eleverna ser positivt på att få en extra lärare i klassrummet, då de menar att de då kan få mer hjälp.

– I dag kan det vara så att man behöver hjälp och så kan läraren inte springa till varje person. Det blir lite svårt för läraren, säger Ralfs Daniels Smithens i årskurs 9.

Max Mårshagen håller med.

– Ibland kan det bli lite stökigt när det bara finns en lärare och inte två, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.