Två män åtalas för mord i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Totalt fyra män åtalas misstänkta för inblandning i mordet på Östermalm i Eskilstuna i höstas då en 29-årig man sköts ihjäl på öppen gata.

Två män från Avesta åtalas för mord, en tredje för medhjälp till mord och ytterligare en man för grovt vapenbrott.

Det var den 15 oktober förra året som en 29-årig man sköts ihjäl på Galléengatan på Östermalm i Eskilstuna. Enligt åklagaren Thomas Bergström har en 26-årig och en 27-årig man tillsammans mördat 29-åringen genom att både skjuta honom med ett hagelgevär och hugga honom flera gånger med kniv.

– Jag tycker att bevisläget ser mycket bra ut. Det finns ju både teknisk bevisning och uppgifter lämnade i förhör som tydligt pekar ut de båda huvudgärningsmännen, säger kammaråklagare Thomas Bergström.

Mordåtalade nekar

Båda har dock nekat till brott under utredningen.

En 37-årig man åtalas för medhjälp till mord. Åklagaren menar att han främjat mordet genom att skjutsa de mordmisstänkta från Avesta till Eskilstuna och där hämtat upp ammunition för att sedan skjutsa dem vidare till brottsplatsen och väntat där medan 29-åringen mördades. Därefter ska han ha skjutsat de mordmisstänkta från stan och hjälpt till att gömma vapnet. 37-åringen nekar till brott.

Grovt vapenbrott

En 51-årig man åtalas misstänkt för grovt vapenbrott då han utan lov haft det hagelgevär som användes vid mordet. Åklagaren menar att brottet är grovt eftersom vapnet använts vid ett grovt brott och cirkulerat i kretsar ”där det kan befaras komma till brottslig användning”. Äen 41-åringen nekar till brott.

Bland bevisningen som åklagaren lägger fram finns bland annat flera vittnesförhör, analyser av mobiltrafik, dna-undersökningar och övervakningsfilmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.