Centrum i Oxelösund Foto: SVT

Två sörmländska städer kan få pris som Sveriges fulaste

Uppdaterad
Publicerad

De kallar sig en folkrörelse, föreningen Arkitekturupproret, med 32 000 medlemmar. Nu har de startat en omröstning på nätet som pågår till oktober om den föga smickrande titeln Sveriges fulaste stad. Redan nu berättar föreningen om vilka städer som ligger bra till, och två av dem är sörmländska.

Arkitekturupproret säger på sin sajt att de egentligen föredrar att lyfta fram vacker arkitektur. Men nu har de på begäran från sina 32 000 medlemmar beslutat att avgöra vilken som är Sveriges fulaste stad.

Tidigare har man utsett Sveriges skönaste stad, och då röstade över 10 000 personer. Nu hoppas man på ett minst lika stort engagemang när motsatsen ska koras. Enligt uppropet är också tanken att titeln ska bidra till en försköning av de utpekade städerna.

Oxelösund och Flen slås om titeln?

På sin hemsida visar man läget i omröstningen efter att den pågått i mer än ett dygn, och då visar det sig att två sörmlandsstäder ligger oerhört nära varandra i kampen om titeln. Oxelösund ligger på en femte plats men Flen har tagit rygg med en sjätteplacering, än så länge.

Omröstningen pågår ända fram till den 21 oktober, så det finns goda chanser för den som vill lyfta fram eller rädda Oxelösund och Flen från titeln Sveriges fulaste stad.

Saker som är fyrkantiga verkar inte gå hem hos Arkitekturupprorets medlemmar. Torget i Oxelösund har mycket av den varan. Foto: SVT

Nytt bakslag för Flen?

Speciellt hårt kanske denna fingervisning är mot Flen som i januari, för andra året i rad, hamnade i botten på SCB:s medborgareundersökning om den kommun som invånarna trivs sämst i. Om det har med arkitekturen att göra får kanske framtiden utvisa.

Kan möjligen torget i Flen bli en avgörande faktor i fultävligen Foto: SVT

Topp tre

Just nu toppar Borlänge uppropets lista överlägset, eftersom centrum där verkar vara i avsaknad av ”vacker utsikt och någon intressant byggnad”.

Tvåa ligger Västerås där rivningshysterin på 1900-talets mitt, när den gamla pittoreska stadskärna närpå ödelades, tros vara anledningen till topplaceringen. Nummer tre är Hässleholm, som på uppropets hemsida beskrivs ha ett fyrkantigt och lådformat centrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.