Foto: TT

Tvist om jakt med pilbåge: ”Fungerar minst lika bra som krutvapen”

Publicerad

Naturvårdsverket har föreslagit att jakt med pilbåge ska bli tillåtet. Det är något som Svenska jägareförbundet välkomnar. Men förslaget kritiseras nu av flera remissinstanser, däribland Jordbruksverket.

Den som vill jaga med pilbåge måste, enligt Naturvårdsverkets förslag, ha en vanlig jägarexamen och en internationell bågexamen. Det skulle då vara tillåtet att jaga bland annat rådjur, räv, tvättbjörn och bäver.

Stöttas av jägarförbund

Förslaget uppmuntras av Svenska bågjägareförbundet, och nu även av Svenska jägarförbundet, efter en tids vacklande i frågan.

– Förr kunde jag tycka att det kändes primitivt, men nu ser vi att det finns fördelar och att det fungerar minst lika bra som med krutvapen, säger Daniel Ligné på Svenska jägareförbundet, som har sitt nationella kansli på Öster Malma utanför Nyköping.

Fördelar

Han pekar på att pilbågen inte smäller och att den är säkrare att jaga med i tätortsmiljöer. Vidare berättar han också att bågjakten inte heller skulle innebära fler skadeskjutningar.

– Man kan argumentera emot bågjakt på känslomässiga skäl, men argumenterar man med fakta finns det ingen befogad kritik egentligen, säger han och referera till forskning som gjort på de länder där bågjakt är tillåtet.

Däribland finns Danmark, Finland och USA.

Tunt underlag

Men när förslaget nu skickades på remiss uppstod vissa oklarheter, då underlaget var för tunt.

– Utifrån det som vi fick i samband med remissen kan vi inte ta ställning till om det här är ett bra eller dåligt förslag, säger David Slottner, handläggare på Jordbruksverket.

Enligt Ekot i Sveriges Radio är även Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kritiska till förslaget.

– Det finns alldeles för lite forskning och kunskap om djurskyddsaspekterna kopplade till bågjakt, tycker vi på SLU, säger Göran Ståhl chef för skogsvetenskapliga fakulteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.