Det är på baksidan av de vita stolparna som den blå reflexen skulle placeras om testet får genomföras. Foto: SVT Grafik

Så ska tyska reflexer skrämma bort djur från vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har det skett nästan 2900 viltolyckor i Sörmland. För att minska antalet har ett projekt startats där man vill sätta upp reflexer ut med vägarna som ska skrämma bort djuren.

Förra året var ett rekordår i Sörmland. Antalet viltolyckor var över 3000, enligt Nationella viltolycksrådet. Årets siffra börjar närma sig, och den utvecklingen vill lokala representanter från bland annat Älgskadefondsföreningen och Svenska Jägareförbundet sätta stopp för – med hjälp av tyska reflexer. 

Djuren ska skrämmas bort

– Meningen är att reflexerna ska mota djuren och göra dem osäkra, säger Börje Karlborg som driver projektet.

Reflexerna är blåa, rundade och tänkta att sättas upp på baksidan av de vita stolpar som redan står ut med vägarna. När en bil kommer körandes ska strålkastarljuset riktas ut i skogen via reflexen och då skrämma djuret från att gå över.

Tre teststräckor har valts ut. På väg 53 en bit utanför Eskilstuna är förhoppningen att få sätt upp två stråk om 800 meter vardera med reflexer och den sista sträckan är 1600 meter lång på Tosterön i Strängnäs på väg 55.

Redan testats i Tyskland

Idéen kommer från Tyskland där skogsägare har testat reflexerna. Enligt Börje Karlborg har de fått positiva resultat.

– De säger att olycksrisken har minskat väsentligt, uppskattningsvis 15 till 20 procent, säger Börje Karlborg.

”Tror stenhårt på det här”

Men det finns också studier som pekar på det motsatta, studier som menar att reflexerna inte har någon effekt överhuvudtaget.

Nu väntar man på att Trafikverket ska ta beslut om testet får genomföras eller inte.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna minska antalet viltolyckor med det här projektet, jag tror stenhårt på det här, säger Börje Karlborg.

Antalet viltolyckor i Sörmland

2017: 2898 (hittills i år)

2016: 3040

2015: 2560

2014: 2422

2013: 2447

2012: 2475

Källa, Nationella viltolycksrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.