Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälsa på i kollektivet Lagnö bo. Möt Lovisa Skoglund och Ulrika Hållstedt som har varsin egen lägenhet där de bor med sina barn, men delar också bland annat på en stor vinterträdgård och gemensamma matutrymmen. Foto: Otilia Bogen/SVT

Ulrika och Lovisa bor i kollektiv på landet: Följ med till Lagnö bo utanför Trosa

Uppdaterad
Publicerad

En helt vanlig lägenhet. Men också en stor inglasad vinterträdgård, ett fullt utrustat kök och gemensam matsal. I Lagnö bos kooperativa hyresförening delar medlemmarna på vissa saker – andra inte.

– Vissa dagar vill man inte vara med andra människor. Då är man i sin egen lägenhet, och det är okej, säger Lovisa Skoglund.

För många är nog ordet kollektiv förknippat med hippies, eller stökiga lägenheter med ungdomar. Men det finns fler sätt att bo gemensamt. I Lagnö utanför Trosa bor 26 personer i ett specialbyggt hyreshus med vanliga lägenheter – och jättestora ytor för umgänge hyresgästerna emellan.

Lovisa Skoglund och hennes två barn lockades dit av barndomskompisen Ulrika Hållstedt som redan bodde i kollektivet med sin familj.

– Hon sa att nu var min lägenhet ledig, så det var bara att flytta in, säger Lovisa Skoglund.

Inget tvång – men krävs arbete

Hyresföreningens ordförande Annika Ekström Stockman berättar att det inte finns någon tvång att delta i gemenskapen eller arbetsdagarna. Däremot kan inte alla hålla sig på sin kant för jämnan. Vinterträdgården och odlingarna kräver många timmars arbete av föreningens medlemmar. Men de som bosatt sig här har valt det livet, berättar hon.

Finns det några svårigheter med att driva kollektiv?

– Det är väl att vi är olika som människor, då uppstår konflikter ibland. Men vi har en värdegrund. När man flyttar in här måste man ställa upp på den. Den innebär bland annat att man ska ha respekt för varandra och varandras förutsättningar, säger Annika Ekström Stockman.

I klippet ovan får du följa med på besök i kollektivet utanför Trosa.

Kollektivet Lagnö bo

Kollektivet drivs som en kooperativ hyresföreningen. Huset byggdes av föreningen och stod klart 2018. Det är ett ekohus – ett hus som är byggt av främst naturmaterial och ska vara så energisnålt som möjligt.

Det finns ingen lägenhetskö, utan föreningen avgör om en sökande är lämplig att flytta in. Spekulanter måste vara medlemmar i föreningen och acceptera föreningens värdegrund.

Den som flyttar in betalar förutom månadshyran också en insats som återfås vid flytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.