Jerry Persson, vattenrådgivare från Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund utför mätningarna i sjön Långhalsen. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

”Under sju meters djup kan inga fiskar leva”

Publicerad

Nya mätningar i sjön Långhalsen i Sörmland visar att syrebristen är så stor att inga fiskar kan leva under sju meters djup.

Man mäter temperaturen och syret i sjön och man mäter även på olika djup för att se hur förhållandena förändras.

Ökad algblomning som följd

Samma mätningar har gjorts månadsvis sedan i maj.

Sörmland

– Redan i maj såg vi att syrehalten började gå ner och i juni var det i princip noll, säger Jerry Persson, vattenrådgivare på Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund, som ansvarar för mätningarna.

Utöver att orsaka problem för de arter som lever i vattnet gör syrebristen också att det fosfor som finns på sjöbotten frigörs – något som i sin tur kommer att göra att det blir större problem med algblomning på sikt.

EU-projekt om vattenmiljöer

Mätningarna, som ska göras i fler sjöar framöver, är en del av ett EU-projekt, Life IP Rich Water. Det är ett stort samarbete mellan många aktörer som handlar om att hitta metoder för att tacka miljöproblem som påverkar vattnet. Flera kommuner, länsstyrelser och vattenvårdsförbund ingår i samarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland

Mer i ämnet