En brandman träffades av en sten i området Brandkärr i Nyköping. Men ingen misstänkt har ännu gripits. Foto: Pontus Stenberg

Ungdomar kastade sten mot brandmän

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha larmats till en skola i Nyköping för misstänkt skadegörelse utsattes brandkåren för stenkastning av ungdomar. Nu jagar polisen ett stort ungdomsgäng.

Larmet om skadegörelse kom till polisen strax före klockan 18 på lördagskvällen. Ungefär samtidigt fick brandkåren uppgifter om att det eldades på platsen

– Brandkåren har fått larmet tidigare än vi fått, och är där före oss. Då möts de av stenkastning. Någon av brandmännen träffas av en sten på handen och de backar därifrån, säger Roland Lindkvist, vakthavande befäl hos polisen i Sörmland.

Våldsamt upplopp

Efter att ha insett att det handlar om mer än bara någon krossad ruta sätter polisen in en stor resurs för att få kontroll på händelsen.

– Vi har ganska många enheter på plats just nu, 10-12 stycken. Eftersom ungdomarna gett sig på blåljuspersonal ser vi det som våldsamt upplopp, säger Roland Lindkvist.

Enligt Roland Lindkvist jobbar polisen nu på att kunna lagföra personerna bakom upploppet. Vid 20-tiden var ingen gripen. Totalt ska det ha rört sig om mellan 20-30 ungdomar som deltog i upploppet.

Ingen gripen

Senare på kvällen lugnade det ned sig i bostadsområdet och vid klockan 23:30 hade fortfarande ingen frihetsberövats.

Enligt Sörmlandskustens räddningstjänst har brandmannen som träffats av en sten inte blivit allvarligt skadad. Räddningstjänsten hann var även klara med släckningsarbetet när stenkastningen började.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.