Vad såg vittnena 1989? Hör Johan Gustavsson berätta. Foto: Christian Zetterdahl /SVT

Ufo-Sverige söker fler vittnen till mystisk observation år 1989

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Ufo-Sverige gör en unik undersökning i Sörmland. Under lördagen knackar de dörr i Björkvikstrakten i hopp om att hitta fler vittnen till en ovanlig observation som två kvinnor gjorde där för 29 år sedan.

Ufo-Sverige har gjort dörrknackningar vid tidigare tillfällen. Det som är unikt den här gången är att man söker vittnen till en specifik observation som gjordes i Björkvik vid sjön Yngaren i september 1989.

– Det är en unik observation för oss. Det är två vittnen och två personer som är sansade och som vi inte har någon anledning att ifrågasätta. Bara det är ganska ovanligt. Sedan vet vi, både genom de här personerna och också genom anonyma uppgifter att andra ska ha sett samma diskusliknande föremål, säger Johan Gustavsson, projektledare för undersökningen.

Finns flera teorier

Vad det kan vara som personerna sett kan han inte säga.

– Jag har ingen förklaring. Ska man prata teorier så finns det lite att välja bland. Den populäraste teorin är ju den utomjordiska hypotesen, att det här skulle vara en farkost från ett annat solsystem. Det finns det inga belägg för. Sedan finns det andra lite mer jordnära teorier som exotiska naturfenomen eller militära experiment, berättar han.

Själv har han ingen personlig favorit, och inom Ufo-Sverige är man öppen för olika förklaringar.

Tog tid att få in vittnesmål

Att utredningen dröjt så länge beror på att det till att börja med tog tid innan huvudvittnenas uppgifterna kom in till Ufo-Sverige. Sedan har det i olika omgångar sedan dess kommit ytterligare anonyma vittnesmål från samma tillfälle.

– Och nu har vi kommit till ett läge där vi känner att det enda som skulle vara riktigt produktivt för att komma vidare i det här är att åka upp till sjön och knacka på och fråga så många som möjligt. Så får vi se var vi hamnar efter det, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.