Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör biträdande rektor Angelica Ankarstrand berätta om uppmaningen som sprids på sociala medier i klippet ovan. Foto: SVT

Kommuner varnar för tafsuppmaning i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i länet har gått ut med information till vårdnadshavare om en uppmaning på sociala medier. Det sägs handa om att tafsa på tjejer, filma det och lägga ut klippet.

– Små barn, även i förskoleklass kan få det här i sitt flöde, säger Angelica Ankarstrand, biträdande rektor för Stenhammarskolan F-3.

”Prata med era barn om det allvarliga i att röra någon mot dennes vilja”. Så står det i brevet skickades till elevernas vårdnadshavare vid Stenhammarskolan igår. Anledningen var den uppmaning som sägs florera via sociala medie-appen Tiktok där pojkar förväntas tafsa på tjejerna och sedan lägga ut det den 15 april. För att bemöta detta har skolan skickat ut information till elevernas vårdnashavare.

– Vi vill gärna att vårdnadshavarna vågar ta även dessa tuffa samtal också, säger Angelica Ankarstrand.

”Det är illa”

Även Frejaskolan i Gnesta har hört talas om detta och agerat genom att bland annat informera lärare, elever och föräldrar.

– Det är klart att det går emot värdegrunder i samhället och på vår skola, så det är illa, säger Peter Forsberg, rektor på skolan.

Polisen känner till händelsen

Ännu har inga anmälningar kommit in till polisen, men informationen har nått polisen i Nyköping.

– Ibland uppmärksammas det mer på vissa skolor, ibland märks det inte av alls, säger Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping.

Hör biträdande rektor Angelica Ankarstrand berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer