Visa alla (3)

Rivning av dammen vid Perioden kan bli lyft för sportfiskare och kanotister

Publicerad

Den gamla dammen vid Perioden i Nyköping kan komma att byggas om. Kommunen verkar nu ha bestämt sig för att det är dags att göra något åt miljön längs Nyköpingsån.

Nyköpings kommun äger fem av dammarna längs Nyköpingsån. Den vid den gamla textilindustrin Perioden ligger i fokus när kommunstyrelsen på måndag beslutar om att lägga 500 000 kronor på en förstudie som kan ligga till grund för en ny vattendom som skulle ge kommunen rätt att bygga om den gamla dammen.

– Det är ju resterna av en gammal kraftverksdamm här. Det finns en fiskväg men den fungerar inte riktigt. Vi vill förbättra möjligheterna för fisk att passera upp- och nedströms och även göra miljön mer naturlik, säger Stefan Andersson, kommunekolog i Nyköping.

Kanotslalomen kan gynnas

Syftet med att bygga om vid dammen är dels att underlätta för fisk att vandra uppåt i ån och därmed lyfta sportfisket. Dels är ambitionen att jämna ut fallhöjden vid dammen och riva delar av den så att den befintliga banan för kanotslalom vid Perioden kan förbättras.

Banan är en av landets flitigast använda, bland annat vid SM-tävlingar. Landslagskanotisten Fredrik Wallén ser förbättringspotentialen.

– Fick vi en längre forssträcka skulle det ju dels bli vackert för de som går förbi här men det skulle ju framförallt bli bättre förutsättningar för vår sport, säger han.

Kulturhistoria vid dammen

Detaljerna kring vilka förändringar som kan göras ska nu utredas i samband med förstudien som leds av Samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Vi har ju kulturhistoriska bitar att ta hänsyn till i och med den gamla industrin så det är svårt att säga hur mycket vi kan göra ännu, säger Stefan Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer