Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utsatta områden i Eskilstuna läks med ny stadsplanering: ”Vi kan inte göra det själva” Foto: SVT

Utsatta områden i Eskilstuna ska ”läkas” med ny stadsplanering

Publicerad

Bilbränder och social oro. I flera Eskilstunaområden är det i omgångar oroligt. Men kommunen menar att ett av recepten är ”stadsläkning” – och nu finns stora planer för utveckling av områdena Lagersberg, Fröslunda och Råbergstorp.

Stadsläkning är ett begrepp som innebär att barriärer mellan olika stadsdelar och resten av staden byggs samman. Förutom att staden binds samman rent fysiskt är tanken att även socioekonomiska hinder ska byggas bort – genom bostäder för alla, en större mix av människor och en vilja att ta hand om ”sin” stadsdel.

Klubbades i nämnden

För ett par veckor sedan klubbades utvecklingsplanen för stadsdelarna Lagersberg, Fröslunda och Råbergstorp i stadsbyggnadsnämnden. Det är ett långsiktigt projekt där flera delar ligger så långt fram i tiden som 20 år – men redan nästa år ska de första åtgärderna bli synliga för de boende i områdena.

I klippet berättar två av de ansvariga för projektet om hur stadsdelarna ska förändras och hur det går till att bygga bort social oro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer