Vänsterpartiet vill inte ha någon spelbolagsreklam på offentlig plats i Eskilstuna. Foto: Albin Aghamn

V i Eskilstuna: Förbjud spelreklam på offentlig plats

Publicerad

Vänsterpartiet i Eskilstuna vill förbjuda spelreklam på offentliga platser i kommunen.
– Det känns väldigt illa att den sortens budskap ska få finnas på våra reklampelare, säger Maria Chergui (V), gruppledare i Eskilstuna.

I en motion till kommunfullmäktige vill partiet att Eskilstuna kommun förbjuder spelreklam på kommunens mark och att det tas fram etiska riktlinjer för vilka budskap som över huvud taget får förekomma.

– Politiskt menar vi att det är avgörande att vi som kommun inte använder våra reklampelare för spelreklam. Det är vår uppgift att skydda medborgarna från att bli uppmuntrade att spela, säger Maria Chergui.

Tillhör inte kommunen

Men kommunen har ett avtal med företaget och de följer lagen. Hur ser du på det?

Vi har ett avtal med företaget så måste vi kunna göra tilläggsavtal, som vi gjort förut, säger Maria Chergui.

Reklampelarna tillhör inte kommunen. Det är istället ett företag som ansvarar för reklampelarna och enligt avtalet med Eskilstuna kommun, som slöts redan 1991, måste budskapen i reklamen som visas följa svensk lag.

”Snabbmat och bilar är också farligt”

Kommunalrådet Jari Puustinen från Moderaterna, som tillhör den styrande majoriteten tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet, vill avvakta med att omförhandla avtalet.

– När det blir dags igen för ny upphandling eller omförhandling ska vi från majoriteten se om det är något vi ska reglera, säger han.

– Som moderat är jag inte för en massa förbud. Snabbmat och bilar är också farligt, ska man förbjuda reklam för det också?, säger Jari Puustinen.

SVT Sörmland har sökt Sarita Hotti (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande, för en kommentar. Hon har tidigare skrivit i en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren att det inte är lämpligt att ha spelreklam på reklampelarna men att kommunen inte har rätt att påverka innehållet under gällande avtalstid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer