Lotta Back kallade Ann Heberlein för ”tilltagande sjuk”. Foto: Pelle Wichmann/TT

V-toppen anmäld till IVO

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Back (V) har anmälts till IVO för sina uttalanden om Ann Heberlein. Bakom anmälan står chefredaktören på Ledarsidorna.se, Johan Westerholm.

– Man ska inte blanda ihop mental hälsa med politiska åsikter, säger han.

Vänsterpartiets gruppledare i Sörmlands landsting Lotta Back har hamnat i blåsväder efter att ha skrivit en kommentar på Facebook där hon kallar den moderata riksdagskandidaten och skribenten Ann Heberlein för ”tilltagande sjuk”.

Kommentaren väckte starka reaktioner. Ann Heberlein, som själv talat öppet om att hon är bipolär, menar att det förstärker fördomarna kring psykisk ohälsa.

Anmäls till IVO

Nu har Johan Westerholm, chefredaktör på Ledarsidorna.se, där Ann Heberelein är skribent, valt att anmäla Lotta Back till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Anledningen är att Lotta Back även arbetar som sjuksköterska inom psykiatrin. Enligt Westerholm är hennes kommentar därför extra allvarlig, eftersom hon enligt honom likställer Ann Heberleins politiska åsikter med mental ohälsa.

Ifrågasätter om Back kan ha kvar legitimation

 I anmälan ifrågasätter han om Lotta Back kan ha kvar sin legitimation som sjuksköterska.

– Hon jämställer Ann Heberleins åsikter med hennes psykiatriska diognos. Kan övriga patienter lita på att hon inte gör samma sak med dem? säger han.

Lotta Back säger själv att hon tycker att det är Ann Heberleins åsikter som är sjuka, och att hon inte syftade på hennes diagnos?

– Då skulle hon ha skrivit det. Hon skrev att Ann Heberlein är sjuk, inte att hennes åsikter är det.

Back har sedan tidigare bett om ursäkt för sin kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.