Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Stridh Söderström på Stall Harbacken fick påhälsning av inbrottstjuvar som stal värdefulla sadlar och annan ridutrustning. Foto: SVT

Tjuvarna slog till mot Helenas stall utanför Katrineholm – våg av sadelstölder i Mellansverige

Uppdaterad
Publicerad

Dyra sadlar och annan ridutrustning stals ur Helena Stridh Söderströms stall utanför Katrineholm. Liknande inbrott har skett runt om i Mellansverige. Polisen befarar att det kan röra sig om en internationell liga specialiserad på sadelstölder.

När Helena Stridh Söderström kom ut till stallet strax söder om Katrineholm på morgonen den 21 september var låset till sadelkammaren uppbrutet. Tjuvarna hade metodiskt gått igenom sadlarna på väggen och valt med omsorg. Enbart de mest dyrbara sadlarna var stulna. På samma sätt hade de tagit sig an även annan utrustning som träns och stigbyglar.

– De har verkligen vetat vad som är värt pengar, säger Stridh Söderström.

Kan finnas samband

Hon är inte ensam om att ha haft påhälsning av tjuvar. Samma natt bröt sig någon in i ytterligare ett stall i Katrineholm och dagarna innan och efter stals ridutrustning ur stall i Kumla, Örebro och Bergslagen.

Joakim Wallberg, brottsamordnare vid polisen region Öst, berättar att en av polisens teorier är att det finns samband mellan inbrotten. Han tillläger att just stallinbrott brukar komma i vågor.

Ofta proffs

– De gånger vi har gripit någon för sadelstölder så har det ofta rört sig om internationella brottsgrupperingar som har specialiserats sig på sadlar. De är ofta proffs på det dem gör säger han.

Enligt Wallberg är de stulna sadlarna i regel svåra att sälja i Sverige och hans gissning är att stöldgodset kommer att hitta nya ägare utomlands.

I videoklippet: Hör Helena Stridh Söderström berätta om inbrottet som drabbade hennes stall och se vad tjuvarna var ute efter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.