”Våga fråga om traumatiska upplevelser”

Uppdaterad
Publicerad

– Vårdpersonal måste våga fråga om traumatiska upplevelser, säger Viktoria Zander som disputerat med en avhandling om smärtor hos kvinnor som flytt.

Viktoria Zander arbetar på Vårdcentralen City i Eskilstuna. I sitt jobb som sjukgymnast träffar hon många kvinnor från Mellanöstern som flytt från krig och förföljelse och som söker för att de har värk i kroppen.

– De uttrycker att de ofta blir misstrodda i mötet med sjukvården, säger Viktoria Zander.

Forskat i fem år

I fem år har Viktoria Zander forskat och nu även disputerat i ämnet. Hon har intervjuat 11 kvinnor från Irak hur det är att leva med ständig smärta. Hon har även intervjuat primärsvårdspersonal och tittat på handläggningen av kvinnornas behov av rehabilitering.

Enligt Viktoria Zander har vården haft svårt att nå fram till kvinnorna.

– En  orsak kan vara språket. Även att kommunicera via en tolk kan vara svårt och leder ofta till missförstånd. Sen finns det kulturella skillnader, vilka föreställningar man har av hälsa, ohälsa, sjukdom och smärta, säger Viktoria Zander.

Utformat en intervjuguide

Hon  har nu utformat en intervjuguide som ska fungera som ett stöd i mötet mellan patient och vårdpersonal för att kunna kartlägga patientens behov av rehabilitering. Där ingår att våga fråga om de trauman som kvinnorna ofta bär på.

– Vi behöver kunskap om deras bakgrund och där ingår även om man har varit med om något slags trauma. Det måste vi fråga för att kunna rikta behandlingen, säger Viktoria Zander.

Varför har man inte ställt frågan tidigare?

– Det är det många som gjort, men jag vet att det finns en uppfattning bland personal att det är väldigt svårt och jobbigt att ställa såna frågor. Man upplever att man kanske inte har kunskap att hantera de situationer eller de reaktioner som skulle kunna uppkomma då man ställer frågan, säger Viktoria Zander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.