Våldsbrottsling på rymmen från Karsudden

Uppdaterad
Publicerad

En psykiskt sjuk våldsbrottsling rymde i dag på förmiddagen från sina vårdare i centrala Katrineholm. Polisen varnar nu allmänheten för mannen som bedöms som mycket farlig.

Det var under en permission där mannen hade med sig vårdare som han plötsligt sprang iväg. Enligt polisens presstalesman Lars Ånestrand fick mannen senare också tag på en cykel.  

Enligt en bedömning som mannens läkare gjort finns det en kraftig förhöjd risk för nya våldsdåd om han får alkohol i kroppen.

Dömd för grova våldbrott

Mannen som rymt från Karsuddens sjukhus är 54 år och dömd för grov våldstäkt 1987.

-– Han kom till oss 2005, och han är inte dömd för något brott sedan dess. Men han har tidigare uttalat ett hot mot en i personalen och dennes familj, säger Kenth Persson, förvaltningschef på Karsudden till TT.

Under de 26 åren som mannen har vårdats på olika rättspsykiatriska kliniker har han begått flera brott enligt Persson. Bland annat olaga frihetsberövande, olaga tvång, våld mot tjänsteman och stöld.

Mannen hade cyklat från Karsudden till Katrineholm med minst en vårdare som övervakade honom.

– Den senaste tiden har han cyklat två gånger i veckan, och det har aldrig hänt något då, säger Kenth Persson.

”Mycket farlig”

 Vid försvinnandet som skedde i centrala Katrineholm var han klädd i svarta träningsbyxor och brun skinnjacka.

– Det är viktigt att vi får tag i honom. Han är mycket farlig, säger Lars Ånestrand till Östnytt.

Sex polispatruller söker nu igenom Katrineholm. Vid 15.45 hade han inte gripits. De har inte heller kommit in några akuta tips om var han kan vara.

Allmänhet uppmanas kontakta polisen

– Vi letar för fullt, men det är lite som att leta efter en nål i en höstack, säger Ånestrand.

Enligt polisens signalement är mannen 180 centimeter lång med kraftig kroppsbyggnad, har mörkblont hår och rak näsa. Han har tatueringar på båda axlarna.

Den som upptäcker honom ombeds kontakta polisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.