Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ann-Charlotte Munter (S) berätta om situationen i mataffären som hon upplevde som hatisk. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Vanligt med hat mot politiker – Ann-Charlotte Munter (S) konfronterades i mataffären

Uppdaterad
Publicerad

43 procent av lokalpolitiker upplever hot och hat. Det visar en studie från Högskolan i Halmstad. Ann-Charlotte Munter (S), kommunstyrelsens ordförande i Flen, berättar att hatet är vanligt.

– Det är inte ovanligt att det ligger på gränsen, är det ett hot eller inte?

Hot och hat är ett hot mot demokratin, det anser närmare 70 procent av politikerna i en studie som SVT Nyheter Halland har rapporterat om.

Nära 40 procent av de svarande i studien har funderat på att lämna politiken på grund av hot och hat.

Hot mot politiker

Hat vanligt på sociala medier

Ann-Charlotte Munter (S) berättar att hot och hat är vanligt, framför allt på sociala medier. Ofta blossar hatet upp när frågor av känslig karaktär är på agendan, frågor kopplade till pandemin, ekonomi eller skolan exempelvis.

– Då tycker folk saker och det är inget konstigt. Jag uppskattar när folk hör av sig. Men man kan se en hel del hat kopplat till såna frågor.

Ann-Charlotte Munter (S) var med om en konfrontation kring skolfrågor när hon var och handlade. Hör henne berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet