Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vänsterpartiets ordförande i Eskilstuna, Adam Määttä, om vilka risker han ser med ett breddat ägande. Foto: SVT

Vänsterpartiet vill stoppa försäljning av EEM i Eskilstuna – samlar namn för folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet motsätter sig en eventuell försäljning av delar av det kommunala energibolaget och vill att Eskilstunaborna ska få säga sitt i en folkomröstning. Partiet har därför startat en namninsamling för att samla ihop de drygt 8 300 underskrifterna som krävs för att få till en folkomröstning.

Moderaterna och Socialdemokraterna beslutade förra året att undersöka om det är möjligt att sälja upp till 49 procent av det kommunala energibolaget Eskilstuna energi och miljö (EEM).

I höst blev kommunens förstudie klar. I den del som kan säljas ingår värmeproduktionen, elhandeln, elnätet och stadsnätet. VA, återvinning, Retuna och biogasen inkluderas inte, enligt förstudien.

Befarar att kunder drabbas

Vänsterpartiet motsätter sig en eventuell försäljning och vill att frågan ska behandlas i en folkomröstning. Partiet har därför startat en namninsamling.

– En försäljning är dålig politik som kan få långsiktiga konsekvenser för Eskilstuna och energibolagets kunder, säger Adam Määttä, ordförande för Vänsterpartiet i Eskilstuna.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) menar att Vänsterpartiet ägnar sig åt skrämselpropaganda.

– Vi kommer aldrig att hitta en samarbetspartner som har som idé att höja avgifter för att höja sin vinst, säger han.

”Sänder stark signal”

För att en kommunal folkomröstning ska bli av krävs namnunderskrifter från minst tio procent av de röstberättigade personerna i kommunen. En eventuell folkomröstning är rådgivande, vilket innebär att en försäljning av EEM kan bli verklighet även om majoriteten av rösterna är emot en försäljning.

– Men om 9 000 Eskilstunabor har skrivit under att man vill rösta om försäljningen och sen röstar nej i en folkomröstning så sänder det en väldigt stark signal, säger Adam Määttä.

Till fullmäktige i december

I december ska fullmäktige besluta om kommunen ska gå vidare med en försäljning. Jimmy Jansson vill dock inte använda ordet försäljning.

– Det vi funderar på och vill se vad det skulle kunna vara värt, det är om en pensionsfond skulle kunna gå in och äga en mindre del i vissa delar av bolaget, säger han.

I videon berättar Adam Määttä varför han anser att Eskilstunaborna bör få säga sitt i en folkomröstning.

Kommunal folkomröstning

En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade i kommunen begär det.

Initiativet kan stoppas i kommunfullmäktige om minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna motsätter sig det.

Enligt nuvarande lagstiftning kan namnunderskrifter endast samlas in på papper och inte digitalt. Från och med första underskriften har initiativtagarna sex månader på sig att samla in tillräckligt många underskrifter.

I Eskilstuna fanns 83 324 röstberättigade i kommunalvalet 2022, vilket skulle kräva drygt 8 300 underskrifter för att få till en folkomröstning.

Källa: Valmyndigheten, SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.