I augusti förra året slog polisen till mot en misstänkt försäljning av vapen i centrala Eskilstuna. Sju personer är åtalade. Foto: Polisen

Vapenbrottsrättegång i Eskilstuna måste tas om – domaren jävig: ”Aldrig varit med om det”

Uppdaterad
Publicerad

En stor vapenbrottsrättegång där sju personer står åtalade måste tas om av två skäl. Dels på grund av att domaren Maria Malm bedömer sig som jävig, dels på grund av att säkerheten i tingsrätten inte kan garanteras.

– Jag har aldrig varit med om det, säger Maria Malm.

Det var under den tredje rättegångsdagen som försvaret begärde att tingsrätten skulle ta ställning till en fråga om komplettering av förundersökningen. Åklagaren sa nej till begäran som då hamnade på Maria Malms bord.

– Det vanliga är att man kommer in med en begäran innan en huvudförhandling, säger hon.

Ny domare i målet

I vanliga fall är det inte samma domare som tar ställning till beslutet om en komplettring som också är den som dömer i målet. Men det var precis vad som kunde ha hänt i det här fallet. Något som P4 Sörmland var först med att rapportera om.

Därför valde Maria Malm att besluta att rättegången skulle tas om – med en ny domare.

– I och med att jag avslog begäran och tog ställning till en fråga om komplettingen kände jag att det kunde uppfattas som att jag redan på förhand tagit ställning i målet, säger hon.

Hon betonar också att åklagaren lyft säkerhetsaspekten som ett problem.

Rättegången kommer därför tas om på en annan ort. Det är oklart när.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar SVT:s reporter Mattias Gunnarsson om hur det gick till när polisen ingrep mot de misstänkta vapenbrottslingarna i Eskilstuna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.