Foto: SVT

Eskilstuna vill skydda särskilt utsatta för covid-19: ”Kan bli tal om omplacering av personal”

Uppdaterad
Publicerad

Vård-och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna vill införa en särskild riskbedömning av personal som jobbar nära brukare med hög risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Det presenterades under en presskonferens idag, fredag. 

– Vi måste skydda våra svagaste brukare, säger Johan Lindström, förvaltningschef.

Enligt riskbedömningen som presenterades under fredagen ska personal som är vaccinerade med två doser kunna arbeta med samtliga brukare. Personal som ej är vaccinerad, eller inte vill svara på om de vaccinerat sig, erbjuds ett covid-test. Snabbtestet ska tas inför varje arbetspass.

– Får man ett negativt testsvar kan personen givetvis arbeta med samtliga brukare. Det brukar inte ta mer än en halvtimme, säger Johan Lindström.

Kan omplaceras

Anställda som inte vill genomgå testning kan komma att omplaceras till en arbetsplats där brukarna inte riskerar att bli allvarligt sjuka.

– Vi ska försöka kommunicera ut att vi inte lägger någon värdering i om varför man inte är vaccinerad. Vi vet att det är många som av medicinska skäl inte kan ta vaccin, säger Johan Lindström.

Extra riskutsatta

Inom äldreverksamheten bedöms brukare som ännu inte vaccinerats med dos tre att vara i särskild risk för att bli allvarligt sjuka. Inom funktionshinder-verksamheten bedöms alla som inte vaccinerat sig att vara i särskild risk.

– Vi hoppas såklart att mycket kan lösas på annat sätt. Att man kan planera upp dagens arbete baserat på situation inom till exempel hemtjänsten, säger Johan Lindström.

Förhoppningen är att beslut kommer redan i början på nästa vecka.

– Vi måste ta det här med facket först men min uppfattning är att de är positivt inställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.