Vårdanställd i Katrineholm tog emot pengar av brukare

Uppdaterad
Publicerad

En vårdanställd i Katrineholm har enligt en lex Sarah-anmälan till Ivo haft en olämplig vänskapsrelation med en brukare inom socialpsykiatrin. Efter att den anställda berättat om sina personliga problem ska brukaren ha hjälpt denne ekonomiskt.

Under tre års tid ska den vårdanställda ha tagit emot totalt 35 000 kronor av brukaren, som enligt anmälan mått sämre till följd av relationen.

Av anmälan framgår dock att det inte rör sig om någon form av tvång – brukaren ska själv ha erbjudit sig att hjälpa till ekonomiskt, och visat ovilja att ta emot annan personal i hemmet.

Kände sig utvald

Det framgår av anmälan, som gjorts av en verksamhetschef, att brukaren inledningsvis kände sig speciell och utvald när den anställda delade med sig av sina problem. Men med tiden ska problemen dock ha överskuggat omsorgsrelationen och ett medberoende uppstått, menar anmälaren.

Ville byta personal

Relationens konsekvenser för brukaren beskrivs som bland annat försämrad psykisk hälsa och oro. Situationen uppdagades efter att brukaren efterfrågat annan personal för att sedan berätta om problematiken.

Enligt anmälan till Ivo har den anställda tagit på sig allt ansvar för situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer