Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tilltalar varken harar eller rådjur.” Se hur trädgårdsinfluencern Carin Norberg använder blodmjöl i trädgården. Foto: SVT/Mattias Gunnarsson

Vår i Sörmland – så förbereder du din trädgård enligt experten

Uppdaterad
Publicerad

Det är äntligen vår i Sörmland. Det menar SMHI i alla fall.

Enligt trädgårdsinfluencern Carin Norberg är det hög tid att redan nu kickstarta sin trädgård – trots att bakslag kan komma.

– Snö och kyla brukar komma tillbaka. Det måste man vara beredd på, säger hon.

SMHI konstaterar att den metrologiska våren har kommit till Sörmland. I sju dygn i följd har dygnsmedeltemperaturen varit över noll grader. Beskedet är konstant och det går inte att backa tillbaka till vinter – oavsett väder.

En som gläds över vårens tidiga ankomst är trädgårdsinspiratören Carin Norberg som har över 160 000 följare på Instagram.

Varnar för bakslag

I Åkers styckebruk har hennes stora trädgård så smått börjat vakna till liv. Mycket arbete väntar inför stundande odlingssäsongen – och det finns mycket att göra alla redan nu. Samtidigt varnar trädsinfluencern för att bakslag kan vara något man räkna med.

– Man ska inte stressa och ha för bråttom med allt som måste göras i trädgården. Snö och kyla brukar komma tillbaka. Det måste man vara beredd på, säger hon.

För att skydda växter från djur tipsar Carin Norberg om blodmjöl, som är pulveriserat blod från slaktdjur. Se hur hon använder det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.