Foto: Johannes Weckström/SVT/arkiv

Världsberömda utställningen visas i Eskilstuna – första gången i en kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Utställningen chockade de flesta när den visades för första gången 1998. 20 maj visas Elisabeth Ohlson Wallins Ecce Homo-utställning i sin helhet för första gången i en kyrka – Kloster kyrka i Eskilstuna.

Fotoutställningen kommer ha sin vernissage i Kloster kyrka i Eskilstuna fredagen 20 maj, en utställning som också kommer att pågå under Springpride i Eskilstuna den 21 maj.

Det är tolv fotografier som tolkar Jesu liv utifrån ett HBTQ-perspektiv.

Ställningstagande

Ohlson Wallin menar att kyrkan i Eskilstuna gör ett viktigt ställningstagande i och med att de visar utställningen i sin helhet.

– I de olika sammanhang där Ecce Homo har ställts ut, i Sverige och internationellt, har jag konstaterat det faktum att ingen kyrka hittills har velat visa utställningen i sin helhet i kyrkorummet. Det känns skönt och väldigt häftigt att inte behöva säga det längre. Eskilstuna församling gör ett viktigt statement med den här utställningen, säger hon i ett pressmeddelande.

”Får göra skillnad”

Johan Hedlund är kyrkoherde. Han säger:

– Jag är glad att vi har fått möjlighet att visa Ecce Homo i Kloster kyrka, att Eskilstuna församling får göra skillnad för Elisabeth Ohlson Wallin och för oss andra. När jag såg utställningen första gången drabbade den mig starkt, för jag fick plats i den. Den är viktig, den visar på att gud gestaltas i alla människor och att alla är vi en del av gud.

Fotoutställningen visades som ett bildspel i Uppsala domkyrka redan 1998.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.