Kent Briby, återvinningschef på Eskilstuna energi och miljö, berättar varför Retuna haft ett negativt resultat alla år utom 2019. Foto: Otilia Bogen, SVT

Världsberömda återbruksgallerian i Eskilstuna en förlustaffär

Publicerad

Ambitionen var att återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna skulle gå plus efter ett par år, när butikerna började betala full hyra. Och mycket riktigt har intäkterna ökat, men förutom 2019 som innehöll ett blygsamt plusresultat har det varit minus på sista raden.

– Pandemin var ett bakslag, säger Kent Briby, återvinningschef på Eskilstuna energi och miljö som äger Retuna.

Idén att en hel galleria ska få nästan alla sina varor från en intilliggande återvinningscentral är mer eller mindre unik i världen och Retuna har fått stor internationell uppmärksamhet. Medier från hela världen har gjort reportage om anläggningen som invigdes 2015, och Eskilstuna har bland annat kallats ”världens återvinningshuvudstad” av företagsmagasinet Business Insider. Men inte ens världens mest kända återbruksgalleria med tusentals besökare varje år bär sig i nuläget ekonomiskt.

Intäkterna ökade

Under de första två åren bestod intäkterna till stor del på bidrag från kommunägda Eskilstuna energi och miljö som Retuna är en del av. Därefter är det framför allt två delar som genererat pengar: hyror från de 14 butikerna och intäkter från konferensanläggningen. Under de första åren efter invigningen hade butikerna subventionerade hyror, men sedan 2018 betalar de fullt pris. Hur försäljningen går i butikerna påverkar inte gallerians intäkter eftersom hyrorna inte baseras på provision utan antalet kvadratmeter.

Konferensanläggningen togs i bruk 2017. Och 2019 blev Retunas resultat för första gången positivt. Men sedan dippade ekonomin igen.

Ökad näthandel inget framtida hot

Och även i framtiden finns det risker. Överallt stänger butiker igen till följd av ökad näthandel, något som riskerar att drabba även Retuna med minskade hyresintäkter till följd. Men Kent Briby, Eskilstuna energi och miljös återvinningschef, tror att butikerna i Retuna kommer att överleva.

– Vissa av butikerna hade sitt bästa år någonsin under 2020 och näthandel kan fungera även för dem, säger han.

Han tror också att den ökande medvetenheten om återbruk gör att intresset för Retuna kommer att växa snarare än krympa.

– Vi har haft besökare från hela världen och vi ser att konceptet börjar sprida sig, säger han.

I klippet ovan berättar Kent Briby om orsakerna till Retunas negativa resultat.

Retunas resultat år för år

2015: -1,8 miljoner kronor

2016: -275 000 kronor

2017: -2,5 miljoner kronor

2018: -1 miljon kronor

2019: +40 000 kronor

2020: -690 000 kronor

Källa: Eskilstuna energi och miljö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.